Jubileum concert Jubilate Deo

Jubileum concert Jubilate Deo

Het leven en de strijd van de profeet Elia. Dat staat centraal in het jubileumconcert van Jubilate Deo op zaterdagavond 10 november in De Open Poort in Hattem.  Samen met het NASKA (NAtionaal Symfonisch KAmerorkest) en vijf vocale solisten voert het jubilerende koor uit Hattem het prachtige oratorium “Elias” van Felix Mendelssohn Bartholdy uit.

Componist Felix Mendelssohn Bartholdy heeft voor zijn “ELIAS” het verhaal van de profeet Elia uit 1 Koningen gebruikt. Israël is op het dieptepunt van zijn geschiedenis. De koningen doen alles wat kwaad is in Gods ogen. Ze verzamelen goud en zilver en omringen zich met vele vrouwen. Hun hart is niet langer bij hun volk noch bij de God van hun volk. Zo trouwt Achab om economische redenen met de Fenicische prinses lzebel en dient hij voortaan de Baal, de god van de hebzucht en van het bezit, de god die mensen over lijken doet gaan en die gesymboliseerd wordt door een gouden kalf. En dan verschijnt Elia, wiens naam “de Heer is God” betekent. Dus: de Baal is God niet; een land dat de Baal God laat zijn is vruchteloos. Elia kondigt droogte aan als straf voor de goddeloosheid.

Het is slechts het begin van deze dramatische geschiedenis die Mendelssohn op prachtige wijze muzikaal heeft weten weer te geven. Elias is dan ook met recht een werk waarmee Jubilate Deo haar 75-jarig bestaan wil kleuren. Het concert is tevens het afscheidsconcert van Jaap Neuteboom, die dit jaar vijftig jaar dirigent is van het Hattemse koor en daarmee dus met de uitvoering van de Elias een jubileum én een afscheid ‘viert’.
Aan het concert wordt medewerking verleend door een groot aantal professionele musici:

* de vocale solisten
Heleen Koele – sopraan
Carina Vinke – alt
Léon van Liere – tenor
Hans Christian Hinz – bas (Elias)
Lisanne van der Steeg – het knaapje

* het NAtionaal Symfonisch Kamerorkest

* Joop Schets – orgel

Kaarten zijn te koop bij de leden, bij boekhandel De Fontein in Hattem en door een email te
sturen naar de secretaresse van Jubilate Deo, Leonie Jonker: leonie_jonker@hotmail.com.
In de voorverkoop kosten de kaarten 22,50 euro en aan de kerk 25,- euro.
Het concert is op zaterdagavond 10 november in de Open Poort in Hattem en begint om 20:00
uur.

 

share