Bezoek aan Svaliava 2 – 7 januari 2023

Bezoek aan Svaliava 2 – 7 januari 2023

Bezoek aan Svaliava 2 – 7 januari 2023

In overleg met de Svaliava commissie zullen D.V. Jens de Boer en Annebet en Bert Westland onze zustergemeente in Svaliava bezoeken van 2 – 7 januari. Hieronder beschrijven zij hun doel, inspiratie en motivatie. Namens de Svaliava commissie zullen ze daar artikelen overhandigen, waar ds. Murza om verzocht heeft.

Begin maart 2023 zullen zij een presentatie verzorgen van hun bezoek. T.z.t. zult u daarvoor worden uitgenodigd.

Jens en Annebet en Bert stellen zich hieronder aan u voor.
Wilt u bidden dat God deze reis en dit bezoek zegent.
Wilt u bidden voor onze zustergemeente, voor vrede en recht in Oekraine

Jens de Boer

Mijn naam is Jens de Boer en ik ben 19 jaar oud.

Samen met mijn ouders woon ik aan het Vijzelpad, en zo af en toe komt er nog een zus thuis.
Ik studeer aan het Cibap te Zwolle, en zit momenteel in mijn examenjaar.
Ik doe de opleiding mediacommunicatie, wat inhoudt dat ik doormiddel van allerlei verschillende soorten media boodschappen probeer over te brengen.
Dit kan door video en fotografie, maar ook door grafisch werk.
Momenteel loop ik stage bij Living Image, een mediahuis in hartje Utrecht.

In maart, toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, heb ik samen met mijn gezin een Oekraïens gezin opgevangen. Ze verbleven een tijdje in mijn kamer maar inmiddels hebben ze een eigen huisje gekregen. We bezoeken de familie nog wekelijks.
Door het contact met deze familie ben ik erg betrokken geraakt bij de situatie in Oekraïne.
Ik volg de gebeurtenissen daar op de voet. Omdat ik het boeiend vind maar ook omdat ik het gevoel heb dat ik er iets mee moet. De situatie blijft steeds weer aan me knagen.

Een tijdje terug hoorde ik dat ik voor mijn opleiding komend halfjaar een examenopdracht moet doen, en dat de invulling hiervan totaal vrij staat. Ik bedacht me dat dit een unieke kans was om naar Oekraïne te gaan, om daar mijn mediatalenten in te zetten.
Omdat dit pas over een paar maanden uitgevoerd hoeft te worden, liet ik dit idee voor nu rusten.

Maar rusten zat er niet in, want mijn nicht Annebet en haar man Bert belden mij op…

 

Bert en Annebet Westland

Wij zijn Bert en Annebet Westland.

Wij wonen samen met onze twee zonen Jan Joost (16) en Thomas (14) en onze hond Lotte in Elburg. In het dagelijks leven leidt Bert een accountantskantoor in Dronten en Annebet werkt bij Museum Elburg en studeert aan de Fotoacademie Amsterdam.
Door middel van een inzamelingsproject kwamen wij in contact met vluchtelingen uit Oekraïne die terecht waren gekomen in Elburg. Toen dit project was afgerond wilden wij graag wat nieuws opstarten.  Zo is de samenwerking met Jens tot stand gekomen.

We vonden in elkaar een manier om samen te werken, waarbij onze talenten tot recht kwamen. Wij zijn sinds november met elkaar bezig om door middel van woord en beeld het verhaal van de mensen in Svaliava weer te geven. Doormiddel van foto en videografie willen we verhalen opnemen en deze weergeven hier in Nederland. Het doel hiervan is dat de mensen hier in Nederland op een visuele manier een concreter beeld krijgen van de situatie daar. We zijn bij de plek Svaliava gekomen omdat de Open Poort, waar Jens lid van is, in contact staat met een kerk daar.

Naast het mediagedeelte willen wij ook een praktische invulling aan de reis geven door spullen mee te nemen die de mensen daar goed kunnen gebruiken. Denk aan aggregaten en medicatie. De spullen die we meenemen zijn aangevraagd door DS. Murza, dominee in Svaliava. We nemen dus alleen dingen mee waar vraag naar is.

 

Hoe ziet de reis van Jens en Bert en Annebet er concreet uit?

Maandag 2 januari, om 04:00 s ’nachts, vertrekken we met de auto naar Svaliava. Onderweg nemen we een overnachting en we hopen dinsdag 3 januari in de loop van de dag aan te komen. We verblijven bij de familie van Ds. Murza en we blijven zolang het veilig en goed voelt. Mocht de situatie erom vragen vertrekken we eerder, maar het doel is om daar kerst mee te vieren. In Oekraïne vieren ze dit namelijk op zondag 7 januari. Na de kerstdienst zullen we vervolgens weer richting Nederland gaan.

We hopen tot steun te kunnen zijn, maar ook dat we mooie beelden en gesprekken kunnen verzamelen. We hopen op uw steun en laten graag in het voorjaar van 2022 aan u zien wat we voor mediabeelden hebben gemaakt. Hierover later meer.

We hopend dat bericht dit duidelijk is. Mocht je behoefte hebben aan contact, kun je een berichtje sturen naar Jens (06-24341576) of Jens aanspreken in de kerk.

Groet,

Annebet en Bert Westland & Jens de Boer

share