Die Sieben Letzten Worte Unseres Erlösers am Kreuze

Die Sieben Letzten Worte Unseres Erlösers am Kreuze

Op initiatief van verschillende Hattemse kerken zal de klarinettist Peter Koetsveld een vertolking geven van ‘Die Sieben Letzten Worte Unseres Erlösers am Kreuze’ van J. Haydn.  Na de succesvolle solo CD ‘ROOTS!’ heeft de Veenendaalse klarinettist Peter Koetsveld (1961) ‘Die Sieben Letzten Worte’ van Joseph Haydn voor klarinetkwartet gearrangeerd en opgenomen. Koetsveld heeft alle stemmen zelf ingespeeld (op Bes-, A- en basklarinet). 

Haydn schreef dit oorspronkelijke orkestwerk in opdracht van de bisschop van Cádiz in Spanje voor de ‘Tres Horas’, de drie uur durende herdenking van Christus’ lijden en sterven beginnend om 12 uur ’s middags op de Goede Vrijdag. Oorspronkelijk werden de kruiswoorden door de priester met korte uitleg uitgesproken, gevolgd door stilte en de instrumentale vertolking van één van de zeven kruiswoorden, curieus uitmondend in de vertolking van de aardbeving als genoemd in het Mattheus evangelie.

Compositie en setting werden meteen zeer populair, zodat één jaar na het uitkomen van de orkestversie in 1786 reeds de strijkkwartet versie ontstond van de hand van de componist zelf.

Het is deze strijkkwartet versie die Koetsveld heeft gearrangeerd voor klarinetkwartet en die nu in de Stille Week ten gehore wordt gebracht in de Andreaskerk, Markt 2, te Hattem, op woensdag 13 april om 19.30 uur. De uitvoering zal ongeveer anderhalf uur duren. Verschillende Hattemse voorgangers verlenen medewerking, de toegang is gratis.

Iedereen is van harte welkom!

share