Dorcas Voedselactie

Dorcas Voedselactie

Dorcas Voedselactie: iedereen kan meedoen

Update 3 november 2021:

De overheid heeft ons geadviseerd om afstand te houden en wil dat we opnieuw, ook in supermarkten, mondkapjes dragen. Beide zijn dusdanig beperkend voor de Dorcas Voedselactie dat we de actie niet door kunnen laten gaan. Bovendien: veiligheid staat voorop, zo is steeds onze boodschap geweest. Dat betekent: de veiligheid van onze vrijwilligers maar ook de veiligheid van klanten en personeel van de supermarkten. Uw veiligheid.

Maar het doet pijn. Want we weten dat velen van u er veel tijd in hebben gestoken om de actie te organiseren. En we keken er met z’n allen enorm naar uit om weer in actie te kunnen komen. Maar vooral: we weten dat het voedsel zo hard nodig is. Juist dit jaar.

 

Ook dit jaar is er weer een Dorcas voedselactie.

De Dorcas Voedselactie is er voor mensen zoals de 81-jarige Drande uit Albanië. Zij moet rondkomen van haar kleine pensioen van 45 euro. Daar moet ze alles van betalen. Ook haar medicijnen die ze moet gebruiken voor haar hartproblemen. Bij Drande in huis woont haar zoon en zijn gezin.

Drande en haar familie krijgen een voedselpakket van Dorcas. Dat is belangrijk, vooral in die wintermaanden als er geen groente verbouwd kan worden. Het pakket is niet alleen gevuld met houdbaar voedsel, maar ook met verse, lokale producten. Dit is mogelijk omdat de producten dankzij het in Nederland ingezamelde geld in Albanië zelf zijn ingekocht. En, erg belangrijk: we helpen Drande, haar familie én het hele dorp aan een gezonde toekomst. Door te investeren in de gemeenschap en de ontwikkeling van mensen zijn onze voedselpakketten en hulp straks niet meer nodig.

Hoe we dat doen? We stimuleren contacten tussen de inwoners van het dorp door activiteiten te organiseren en we laten mensen met elkaar samenwerken. Maatschappelijk werkers brengen een bezoek. Aan jonge mensen die nog kunnen werken, geven we landbouwtrainingen zodat ze zelf een groentekas kunnen beginnen.

Tot die tijd blijft een voedselpakket nodig. De producten die Dorcas normaalgesproken in Nederland inzamelt, koopt ze nu zelf in de landen. Voor 15 euro lukt het om een voedzaam pakket samen te stellen. Omdat de organisatie de pakketten niet hoeft te vervoeren, zijn ze sneller op plaats van bestemming.

Heel Nederland in actie
In Nederland zijn van 31 oktober tot en met 7 november zo’n tienduizend vrijwilligers op de been. Meer dan zeshonderd supermarkten en vele scholen en kerken verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie.

In Hattem ­­­­ wordt de Dorcas Voedselactie gehouden in de supermarkten:

  • Boni, Kleine Gracht: vrijdag 5 november
  • Albert Hein, Vechtstraat: vrijdag 5 en zaterdag 6 november

Doet u mee? Bij de ingang wordt een flyer uitgedeeld met informatie over de actie en 3 QR-codes (€ 15,00; € 7,50; € 3,75) die klanten met hun telefoon kunnen scannen om te doneren.
Dit kan in de winkel maar ook thuis.
Ook bevat de flyer een machtigingskaart die na ingevuld te zijn ingeleverd kan worden bij een vrijwilliger of kan worden opgestuurd naar Dorcas in Almere.

Hartelijk dank! 

  

share