Jongerenreis naar Oekraïne – laatste update

Jongerenreis naar Oekraïne – laatste update

Jongerenreis Oekraïne
Jongerenreis Oekraïne – update 1
Jongerenreis Oekraïne – update 2
Jongerenreis Oekraïne – update 3

 

Dinsdag 2 januari

Vandaag is de laatste dag van onze reis; morgen rijden we weer richting Nederland. Vanmorgen werden we wakker bij Slavik thuis. Tijdens het ontbijt hadden we het over de nieuwe grootschalige beschietingen, waaronder in Kiev, die de afgelopen nacht hebben plaatsgevonden. De oorlog gaat maar door. We namen na het ontbijt afscheid van elkaar en vertrokken naar Beregszász.

Dat de oorlog maar door gaat merkten we ook zelf toen we werden aangehouden tijdens onze rit richting Beregszász. Dit is een stad dicht bij de Hongaarse grens waar we vandaag afspraken hadden gepland. De weg waarop we reden werd afgezet en de automobilisten die passeerden moesten hun paspoorten laten zien, waaronder wijzelf. Bij enkele mensen werd ook de laadruimte gecheckt. We weten niet precies wat de reden van de controle was, maar door de verhalen die we de afgelopen dagen hebben gehoord denken we dat ze opzoek waren naar mannen die eigenlijk zouden moeten vechten maar dit proberen te ontlopen.

 

In Beregszász hadden we een afspraak bij het Arendsnest. Het “Arendsnest” bestaat uit 2 gebouwen. 1 gebouw is bedoeld als dagopvang/naschoolse opvang en in het andere gebouw wonen momenteel 4 kinderen. Komende nacht verblijven we in dit 2e gebouw. Om de 4 kinderen wat meer aandacht te geven stellen we ze bij deze graag aan u voor:

 

Dorina
Dorina is 15 jaar en woont al 7 jaar in het “Arendsnest”.  Later wil ze social worker worden, want ze wil ook kinderen gaan helpen. Haar vader heeft alcoholproblemen en haar moeder is overleden. Haar vader bezoekt Dorina 2 keer in de maand.

Sanyi
Sanyi is 9 jaar oud en woont hier nu 3 jaar. Hij vindt het erg leuk om hier te wonen. Hij houdt van lego en tekenen. Zijn moeder woont alleen omdat haar man alcoholist is en op straat leeft. Zelf werkt ze in de horeca, maar ze heeft niet genoeg geld om voor haar kinderen te zorgen. Later wil Sanyi graag politieagent worden.

 

Viki
Viki is een zus van Sanyi en ze is 13 jaar oud. Ze mist haar moeder heel erg maar ze snapt dat ze niet bij haar kan zijn. Viki houdt van volleybal, tekenen, muziek luisteren en films kijken. Later wil ze werken in een restaurant.

 

Alexandra
Alexandra is 11 jaar oud en een zusje van Viki en Sanyi. Alexandra is 11 jaar oud. Ze houdt van slapen, voetbal, lego en knuffels. Later wil ze schoonmaker worden.

 

We hebben geluncht en gespeeld met de kinderen in het Arendsnest. Vervolgens zijn we met Viki op pad geweest. Viki is een Hongaars/Oekraïense vrouw die zich inzet voor arme gezinnen in de buurt die ze heeft leren kennen door haar werk als schooldirectrice. Eerst hebben we inkopen gedaan waardoor we 10 pakketten konden vullen. Deze 10 pakketten hebben we uitgedeeld aan arme gezinnen in de omgeving. Bij bijna alle 10 de gezinnen mochten we binnenkomen en foto’s maken. Over een paar families vertellen we graag wat meer.

 

— 1 —
Dit gezin bestaat uit een moeder met haar 2 kinderen. De kinderen zijn 16 en 10 jaar oud. De partner van de vrouw zou moeten vechten in het leger, maar probeert dit te ontlopen. De vrouw schaamt zich voor de rommel in huis waardoor we alleen in de woonkamer mochten komen. Onlangs heeft Viki dit gezin geld gegeven om de gaten in het huis op te vullen. Het geld is inmiddels op en de gaten zijn, voor zover Viki weet, nog niet gevuld.

 

 

— 2 —
De vrouw op de foto voedt 7 kleinkinderen op, omdat haar dochter en dus hun moeder alcoholist is. De vader van deze kinderen is verdwenen. Onlangs is de moeder van de kinderen verdwenen en in dronken toestand gevonden in Budapest. De oma heeft vervolgens een plek in een psychisch centrum betaald in de hoop dat haar dochter zou afkicken. Inmiddels is de moeder alweer verslaafd en dus zorgt de oma nog steeds voor haar kleinkinderen. Deze oma heeft zelf 3 zonen die zijn vertrokken naar het buitenland en 3 dochters, waarvan er 2 alcoholist zijn en de ander gehandicapt. De gehandicapte vrouw heeft een baan en probeert het beste uit haar leven te halen. Omdat de oma de kinderen opvoedt ontvangt ze een beetje geld van de overheid. We hebben ook de andere alcoholische dochter bezocht.

 

 

 

— 3 —
De andere alcoholische dochter van de oma heeft 2 kinderen. Zij probeert deze alleen op te voeden, maar eigenlijk is het vooral de oudste dochter die voor haar broertje zorgt. Viki heeft de dochter lesgegeven maar inmiddels gaat ze naar een andere school. Ze wil binnenkort gaan studeren, maar Viki is bang dat de moeder dit niet toelaat zodat zij kan drinken en de dochter voor het broertje kan zorgen. Het was vooral de dochter die met ons praatje terwijl de moeder met haar armen over elkaar de deur blokkeerde.

 

— 4 —
Deze vrouw was onder invloed toen we binnenkwamen. Samen met haar man voeden ze 2 dochters op, deze zijn 17 en 13 jaar oud. De vrouw werkt als schoonmaakster op een school. Haar man was naar het buitenland gevlucht, vanwege de oorlog, maar is inmiddels terugkomen omdat hij doorhad dat door de alcoholverslaving van zijn vrouw, zij niet meer op de juiste manier voor de kinderen kon zorgen. De vader werkt niet omdat hij niet de weg op kan. Als hij op de weg wordt staande gehouden wordt hij direct meegenomen richting het front. De man en de kinderen schamen zich voor hun vrouw en moeder vanwege haar verslaving.

 

— 5 —
Om toch nog een beetje vrolijk te eindigen, vertellen we graag wat over het laatste gezin dat we hebben bezocht. Ondanks dat de ouders veel werken zijn ze heel erg arm. Maar ondanks dat zijn ze altijd vrolijk en dankbaar. Ook al zijn ze heel erg arm, ze hebben ons inde 20 minuten dat we met ze hebben doorgebracht zo’n 5x zelfgemaakte hapjes aangeboden. Geven en zelf weinig hebben; wellicht kunnen we daar nog wat van leren in Nederland.

 

 

‘s avonds hebben we samen met de 4 kinderen in het Arendsnest gegeten en spelletjes gespeeld. De kinderen waren erg nieuwsgierig naar ons en we hebben het samen erg gezellig gehad.

 

Woensdag 3 Januari
Na lange wachtrijen bij de Oekraïens – Hongaarse grens zijn we nu weer op weg naar Nederland. We hopen morgenavond aan te komen in Hattem

share