Nieuwsbulletin vluchtelingenhulp 11 | 28-05-2022

Nieuwsbulletin vluchtelingenhulp 11 | 28-05-2022

In dit Bulletin:

 • Zendingsdag
 • Kefas vertaling
 • Braderie en informatie
 • Zaterdagmiddag bijeenkomsten
 • In gesprek met een opvanggezin
 • Dankbaarheid en gebed
 • Contact

Zendingsdag

Zondag 22mei was er een geweldige zendingsdag waarop we leerden dat in een wereld van leugen en oorlog de Waarheid zal zegevieren. Dat goede nieuws moet aan de wereld worden verteld. Speciale dank aan pastor Slavik Murza voor zijn woorden van dit goede nieuws.

De missiemarkt in de Open Poort met veel informatie over allerlei organisaties.

De Oekraïense muziek op bandura van Nataliia was een succes. Zij zal meerdere keren haar medewerking verlenen.

Kefas vertaling

Luuc Teuben jr. zette op 22 mei ‘Kefas’ aan het werk om de samenkomst te vertalen. Enkele Oekraïense gasten in de dienst vertelden dat ze het grootste deel van de dienst heel goed konden begrijpen door middel van de vertaling.  

Anastasia vond het een prachtige dienst. Ze voelde zich door de dienst enorm gesteund.
Op zondag 29 mei zal de dienst van de Open Poort opnieuw via Kefas vertaald worden. Dan gaat Nataliia samen met het dan spelende combo in De Open Poort spelen. Zhannay verzorgt de schriftlezing in het Oekraïens.

Voor meer info en aanmelden voor een vertaling zie: https://deopenpoorthattem.nl/hattemchurch/

Braderie en informatie

Op 11 juni is er van 11 tot 4 een gezellige braderie bij de Open Poort daar zullen spullen verkocht worden voor het werk in Swalyava. Ook zal er informatie worden gegeven over het werk van het vluchtelingen hulpcomité.

Uiteraard zullen er ook veel anderen hun spullen aanbieden om te verkopen.

Zaterdagmiddag bijeenkomsten

Vanaf zaterdag 28 mei worden de zaterdagmiddag bijeenkomsten niet langer gehouden. De belangstelling liep langzaam terug, doordat er al veel geregeld is en de Oekraïners de weg naar informatie weten te vinden. Ook nemen de ontmoetingen bij de taallessen de functie van de zaterdagmiddag over. Dit is een verheugende ontwikkeling. De ontmoetingen hebben in een behoefte voorzien.
Vanuit de Oekraïners kwamen de volgende reacties op het stoppen van de zaterdagmiddag bijeenkomsten:

 • Jammer dat dit voor andere Oekraïense families irrelevant is geworden. Ik ben ongelooflijk blij om jullie te hebben ontmoet die zoveel voor ons doen! Jullie hebben ons hiermee enorm geholpen.
 • Ik zal de ontmoetingen missen, maar ik begrijp het wel. 

In gesprek met een opvanggezin in Hattem

 1. Jullie vangen een Oekraïens gezin op, waaruit bestaat het gezin?
  Het gezin dat we opvangen bestaat uit moeder Anastacia van 26 jaar en dochter Isabella van 3. Ze wonen nu 6 weken bij ons! 
 2. Wat zijn de redenen dat jullie een deel van je huis en je inzet beschikbaar hebben gesteld?
  We hebben een vrij grote zolder waar we een ruime logeerkamer hebben met badkamer. We hadden dus de ruimte. We hebben ons toen ingelezen over hoe het zou zijn en wat daarvoor nodig is. En natuurlijk de kinderen gevraagd wat die ervan zouden vinden. Onze zoon gaf aan het geen probleem te vinden tijdelijk weer ergens anders te gaan slapen zodat we ook nog een woonkamer konden creëren op zolder.
  Na een bijeenkomst hebben we toen besloten dat we het gewoon gingen doen! Ook het vluchtelingen hulpcomité vond het een goed plan.
 3. Hoe lang zijn jullie gasten bij jullie in huis?
  Ze zijn er nu 6 weken.
 4. Hoe gaat de communicatie? Welke taal of app gebruiken jullie?
  In het begin heel veel via de vertaalapp sayHI. Maar Anastacia haar Engels gaat met de week beter dus op dit moment ook gewoon veel in het Engels. Tegen Isabella praten we ook wel Nederlands. En soms hebben we het idee dat ze dat een beetje begrijpt. 
 5. Hebben jullie veel afspraken moeten maken om het goed te laten verlopen?
  We hadden wel een aantal afspraken bedacht. Dat werd ons ook aangeraden. Maar eigenlijk liep het zo makkelijk en vanzelf dat we geen afspraken hebben gemaakt. We respecteren elkaar en houden rekening met elkaar. Zo kookt ze vaak na ons, wat goed past in ons ritme, maar ook zeker in die van hun. Onze keuken is een beetje de ontmoetingsplek. Verder gebruiken zij het sanitair op zolder, en wij beneden. Dat is niet afgesproken maar is gewoon vanaf het begin, vanzelf zo gegaan.
  We hebben helemaal niets bij hoeven stellen omdat er iets niet goed zou gaan.
 6. Hebben jullie buddy’s om je heen staan? En maken jullie daar gebruik van?
  Op advies van de commissie hadden we dit geregeld. Een kleine kern van 3 gezinnen en daaromheen nog een 2de kring met mensen uit onze miniwijk. Dat is heel fijn bij het regelen van dingen. Denk aan alle spullen die we in huis moesten halen zoals bankje, kinderstoel, fiets buggy enz. Maar na deze opstart hebben we eigenlijk geen beroep meer op hen hoeven te doen. We redden ons samen goed.
 7. Wat levert de grootste problemen op?
  Nou eigenlijk ervaren we niet echt problemen. Het is wel echt even wat geregel om alles voor elkaar te krijgen voor hun. Maar dan moet je denken aan uitkering, bankpas, medische zorg. 
 8. Hoe lang blijven de gasten nog bij jullie en hoe is dat geregeld?
  We hebben geen tijd afgesproken. En we voelen ook nog geen druk om het te hebben over een eindtijd. We rekenen op nog een lange tijd. En dat is oké. 
 9. Wat wil je verder nog kwijt?
  In het begin zagen we er echt wel tegen op. Erg spannend wie er dan komt wonen, hoe zal het gaan. Redden de kinderen zich? Is er sprake van een trauma? Maar wij zijn zo dankbaar dat we Anastacia en Bella kunnen en mogen opvangen. We hebben het echt met ze getroffen. Het is heel bijzonder hoeveel je van elkaar leert en hoe we een stuk van ons leven met hun mogen delen.

Dankbaarheid en gebed  

Gebed, het machtigste wapen.

Blijf bidden voor:

 • Vrede en veiligheid in Oekraïne
 • Rust en veiligheid voor vluchtelingen
 • Veiligheid voor ontvoerde burgers
 • Veilige thuisreis voor militairen in gevangenschap

Laten we danken voor:

 • De docenten die taallessen verzorgen
 • De saamhorigheid in de steun aan vluchtelingen
 • De mogelijkheid om vertalen d.m.v. Kefas

Contact

Voor hen die contact zoeken is het comité te bereiken via: vluchtelingenhulp@deopenpoorthattem.nl

share