Nieuwsbulletin vluchtelingenhulp 16 | 14-09-2022

Nieuwsbulletin vluchtelingenhulp 16 | 14-09-2022

In dit Bulletin:

 • En dan gaan er mensen terug!
 • Reis naar Swalyava
 • Spelmateriaal
 • Gebed en dankbaarheid
 • Contact

En dan gaan er mensen terug!

Wij doen hier ons best om mensen op te vangen en een veilige plek te bieden. Dat lukt aardig, maar waarom gaan er dan mensen terug?

Ik grijp even terug op het verhaal van het gastgezin van de vorige uitgave.
We sloten toen af met: Home is Home……… Oekraïne.

Wanneer wij op vakantie in Frankrijk zitten, genieten we van de prachtige natuur, de zon en de cultuur en natuurlijk van alle andere Hattemers die wellicht in de buurt zitten. Maar na een paar weken hebben we genoeg van al het Frans en het andere eten. Thuis begint te trekken, want daar is alles bekend, daar is de familie en ja, gewoon thuis.
Wanneer jij je land bent ontvlucht omdat er lukraak bommen op woonhuizen worden gegooid, omdat je geen idee hebt wanneer de volgende bom zal vallen, omdat jij je leven niet zeker bent, omdat het onzeker is hoe het verloop van de oorlog zal zijn, dan ben je eerst heel blij met elke plek waar je veilig kunt leven en slapen, waar zorg voor je is en waar je contact met het thuisfront kunt hebben. Want thuis zijn je geliefden, echtgenoten, vaders, opa’s en broers die vechten of op andere manier inspanning leveren om te overleven als land. Want dat land heeft voor jou ook grote waarde, het is immers thuis!

Wanneer het tij dan keert in de oorlog, het veiliger lijkt te worden, de heimwee en het missen van geliefden toeneemt, wat wil je dan?

Terug naar jouw land, terug naar waar ze jouw taal spreken, terug naar je geliefden. Al is het maar voor een paar weken.
Je wilt zien hoe het er daar voorstaat, je wilt beleven wat zij daar meemaken.
De mannen kunnen niet naar hier komen, want ze mogen het land niet uit, of ze moeten toevallig net chauffeur zijn, dan mag je weg om nieuwe voeding en middelen voor het voortbestaan van je land te halen. Dan neem je deel aan het gevecht voor de overwinning. Maar dan nog, dan ben je met z’n allen in een vreemd land, terwijl je wilt dat je kinderen in je eigen land en taal opgroeien.
Daarom gaan er soms mensen terug, ze kiezen uit twee kwaden. Het zijn moeilijke beslissingen in een geheel van trauma’s. Wat is de minst slechte beslissing?
Moge onze God hen bewaren en vrede geven, zodat ze allemaal veilig thuis kunnen komen, want: Home is Home……… Oekraïne.

Reis naar (Swalyava) Svaliava

De woonplaats van Slavik Murza wordt net als die van de hoofdstad Kiev tegenwoordig in het Oekraïens gespeld. Daarom schrijven wij het voortaan als Svaliava.
 Van 15 – 22 augustus ging Cor van den Berg met mensen van de stichting Oekraïne projecten naar Oekraïne per auto.

Cor kon zich van de situatie in Svaliava op de hoogte stellen. Onderweg werd er veel met elkaar gesproken.

Situatie in Svaliava

De situatie in Svaliava is een oorlogssituatie ver achter het front. Af en toe gaat er een sirene. Dan sluiten de winkels volgens protocol. De mensen op straat gaan echter gewoon door. Opvallend is, dat er weer gewoon benzine/diesel (in tegenstelling tot Hongarije) voorradig is en dat de winkels geen lege schappen meer hebben. De scholen gaan per september weer gewoon van start.

Wat wel opvallend is, is de hoeveelheid vluchtelingen die in Svaliava en omgeving worden opgevangen. Veel van hen zitten in gebouwen, zoals b.v. een voormalig sanatorium. Vluchtelingen werden tot in de zomervakantie ook opgevangen in schoolgebouwen en kinderzorg instellingen. Nu de scholen en andere instellingen per september weer van start gaan, moet voor deze vluchtelingen door lokale overheden elders onderdak gevonden worden.                                                                                                                                                                    

Ook Slavik Murza en zijn vrouw Erika bieden op dit moment een jong echtpaar en hun getraumatiseerde moeder onderdak. Deze mensen komen uit Kharkiv. De man vertelde dat zijn vader 2 weken geleden is overleden, doordat hij op een mijn stapte. Ze kunnen voorlopig niet terug en proberen in Svaliava hun leven weer op te pakken. Mooi om te zien, dat ze meehelpen met de voedsel- en kleding actie.

Afsluitend: in Svaliava is het veilig. De wegen zijn nog altijd hetzelfde “af en toe wat asfalt tussen de gaten”.
Svaliava al jaren een overlevingssamenleving maar nu in een oorlogssituatie met sirenes en vluchtelingen.

Lees ook dit verslag van Cor: Orientatiebezoek Svaliava 15 – 22 augustus 2022

Samenwerking

De stichting Oekraïne Projecten Hattem organiseert regelmatig hulptransporten naar Oekraïne. In de toekomst zouden we hierin kunnen samenwerken, maar daarover later meer.

Spelmateriaal

We hebben een verkooppunt gevonden voor het spelmateriaal van Erika. Boekwinkel “de Fontein” neemt de spellen mee in de verkoop. Ze liggen er op voorraad.
Wie wil nou niet zo’n spel wat leuk is en voorzien is van Oekraïense opschriften? En voor de prijs hoef je het niet te laten.

Gebed en dankbaarheid

Gebed voor Oekraïne en Oekraïners:

 • Om vrede en gerechtigheid
 • Voor gezinnen die uit elkaar geslagen zijn door de oorlog
 • Voor de Oekraïners in Hattem, die thuis in Oekraïne zo missen

Laten we danken voor:

 • De mogelijkheid voor Oekraïners om hun geliefden te ontmoeten.
 • De veilig reis naar en van Oekraïne door Cor van den Berg om de situatie met eigen ogen te bekijken
 • De veerkracht onder de Oekraïners.

Contact

Voor hen die contact zoeken is het comité te bereiken via: vluchtelingenhulp@deopenpoorthattem.nl

 

share