Update ds. Slavik Murza – 18-08-2023

Update ds. Slavik Murza - 18-08-2023

Kort verslag telefoongesprek met ds. Slavik Murza d.d. 18 augustus 2023

Cor van den Berg heeft weer contact gehad met ds Slavik. Cor meldt het volgende:

1. Gezondheid Slavik

In de vorige update werd gemeld dat Slavik een week lang uit de roulatie was vanwege ernstige hoofdpijn en verlies van gezichtsvermogen. Hij is nu weer in Svaliava. Zijn oogproblemen zijn nu minder ernstig. Hij moet echter wel aan zijn ogen geopereerd worden. De hoofdpijn is eveneens minder zwaar, maar nog regelmatig aanwezig.

In het gesprek meldde Slavik, dat ze in het ziekenhuis problemen m.b.t. zijn schildklier hebben gevonden. Binnenkort wordt om die reden een biop gemaakt om te kijken hoe ernstig dit is. Slavik meldt, dat meer mensen uit de omgeving van Stepan/Rivne schildklier problemen hebben als gevolg van de ramp bij het nabij gelegen Tjernobyl.

2. Zomerkamp

Het zomerkamp werd bezocht door een grote groep kinderen en volwassenen uit alle UERC gemeenten. Het was goed om even bij elkaar te zijn en te genieten van spel en ontspanning, van Bijbelstudie en van een prachtige omgeving.

Met Slavik afgesproken, dat we binnenkort gaan bekijken of er in 2024 vanuit Hattem mensen een bijdrage kunnen leveren aan het zomerkamp. Dat is wel de uitdrukkelijke wens van Slavik en past ook goed binnen onze partnership relatie.

3. Hulp vluchtelingen

In juli is er weer een uitdeling geweest van producten aan vluchtelingen.

Voor augustus september worden al weer voorbereidingen getroffen. Gevraagd of wij nog financieel moeten ondersteunen, antwoordt Slavik dat dat misschien voor september/oktober gewenst. In september vindt er weer een synode plaats die volgens Slavik o.a. door Jelle Drijfhout bezocht gaat worden. We zouden hem geld mee kunnen geven voor dit project.

Slavik heeft op dit moment contact met een UN organisatie (International Organization for Migrants: leuk om even op internet te kijken wat deze organisatie doet). Deze organisatie levert geen voedingsproducten, maar wel zaken als dekens , bedden e.d. Van hen heeft Slavik producten ontvangen.

4. Gemeente

Het werk (preken, pastoraal etc.) in de gemeente gaat daarnaast gewoon door. Slavik preekt weer wekelijks. De ondersteuning die hij van een broeder met gezin uit Rivne zou krijgen, kan nog steeds niet doorgaan vanwege ontbrekende huisvesting.

5. Diaconaal centrum

Slavik heeft aan het bestuur van OZ 2 projectvoorstellen gedaan. Maar heeft daar tot op heden nog geen reactie op gehad. In ons gesprek ging het vooral om het project diaconaal centrum in Svaliava. Slavik heeft daarvoor een concreet huis op het oog, heeft met bewoners overlegd. Deze bewoners denken er over om te verhuizen naar Uzgarod. De vraagprijs is ca. 65.000 dollar.

Met dit huis zouden een aantal problemen in één klap opgelost kunnen worden, m.n. winteropslag voedingsproducten. Voor wie belangstellingstelling heeft is er een video van dit huis (meer info via Cor).

6. Vooruitzichten winter

De vooruitzichten voor de komende winter zijn volgens Slavik problematisch. Gebrek aan elektriciteit en gas. Opslag van voedselproducten. Onzekere situatie hoe lang deze oorlog nog gaat duren.

7. Verzoek om te bidden

Willen jullie bidden voor Slavik, voor zijn gezin, voor de broeders en zusters van Svaliava, voor vrede en recht in Oekraine en vul zelf verder aan.

 

Cor van den Berg

 

 

 

share