Zendingszondag op 9 maart: Missio Dei

Zendingszondag op 9 maart: Missio Dei

Eén keer per jaar houden we zendingszondag, dit jaar valt het op 9 maart. Dan is er speciaal aandacht voor het ‘Missio Dei’.

Ds Jelle Drijfhout heeft hier een artikel met verdieping over geschreven dat we hier graag delen. 

‘Missio Dei’ is een term die in de 20ste eeuw opkwam om woorden te geven aan het inzicht dat zending Gods initiatief en Gods activiteit is.
God de Vader zendt de Zoon, de Vader en de Zoon zenden de Geest, en Vader, Zoon en Geest zenden de kerk de wereld in (Joh 20). De kerk doet niet aan zending, maar neemt deel in Gods missie.

Uitgangspunt van alle zendingswerk is Johannes 3:16: Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.

Let wel: er staat niet: God had de kerk lief of God had de christen lief. Nee, God had de wereld lief. God heeft de hele wereld als missie. De mensen, de dieren, de natuur. Alles omvattend. En natuurlijk heeft God ook de kerk lief, maar zijn liefde gaat veel verder. Veel dieper.

Verder lezen we dat God zijn Zoon geeft aan deze wereld, maar dit betekent natuurlijk ook dat de Zoon bereid is om te gaan. Hij wilde deel uitmaken van de missie van de Vader en ging vanuit een prachtige hemel naar de aardse verdorvenheid. Hij wilde mens worden om zo de verbinding met de Vader tot stand te kunnen brengen voor allen die in Hem geloven.

Als je vanuit Gods missie kijkt, leer je anders kijken. De kerk neemt deel aan Gods missie in deze wereld, maar het is niet zo dat Gods werk in de kerk opgesloten is. Door Zijn Heilige Geest is God bezig om in deze wereld zijn koninkrijk te doen groeien en als kerk zijn we geroepen om met open ogen te kijken waar God aan het werk is om daaraan aan te sluiten. We moeten leren denken vanuit het koninkrijk. We moeten niet de vraag stellen hoe we de kerk doen groeien, maar juist hoe we Gods koninkrijk kunnen dienen. Dit gegeven bevrijdt ons van een krampachtige nadruk op numerieke kerkgroei en opent perspectieven voor het handelen van de kerk in de wereld.

Je krijgt ook meer oog voor de doorwerking van het evangelie in de concrete werkelijkheid van de wereld. Kerken waren van ouds sterk gericht op de relatie van de individuele gelovige met God. Gods koninkrijk zorgt voor een bredere benadering, waarbij er niet alleen oog is voor het zielenheil, maar ook voor de lichamelijke dimensie van het evangelie.

 

share