Zomerreis Oekraïne – Samen grenzen verleggen

Zomerreis Oekraïne  - Samen grenzen verleggen

Samen grenzen verleggen (zomerreis Oekraïne) - PDF bestand

In de zomervakantie van 2024 organiseren wij een reis voor jong en oud(er) naar Transkarpatië. De meest westelijke provincie van Oekraïne. Een verwaarloosde regio in het immens grote Oekraïne. Door de relatief veilige ligging is het een gebied geworden waar veel vluchtelingen heen getrokken zijn maar ook weggetrokken zijn naar Hongarije. Er is veel armoede en wanhoop doordat de oorlog in het dagelijks leven voelbaar is. Op 28 januari om 19.30 uur organiseren we een informatieavond de Ontmoetingskerk. Vanaf dat moment kun je je aanmelden voor de reis.  Inschrijven voor de reis kan tot 1 april.

We willen graag met elkaar onze grenzen verleggen, het gebied in trekken en – ondanks de misère – een mooie tijd beleven, of dat nu op de bouwplaats is of tussen de kinderen.

 

We nodigen in de eerste plaats jongeren uit om mee te gaan. Al 30 jaar lang zijn er diverse groepen van vooral jongeren vanuit onze gemeenten naar Oekraïne gereisd. In die 30 jaar zijn er mooie contacten opgebouwd zowel door Stichting Oekraïne Projecten als door de Oekraïne Commissie.  Ook is er een partnerrelatie ontstaan met de kerk in Svalyava.

Leeftijd
De minimumleeftijd voor deelname is 16 jaar. Met name de jongeren van 16 en 17 jaar zullen samen met een ouder (of met de ouder van een vriend/vriendin) mee kunnen gaan. Zij vallen dan als minderjarige onder de verantwoordelijkheid van hun ouder. We hopen zo een groep te formeren van jong en oud(er). Wat zal het mooi zijn als de jongeren een prachtige tijd mogen gaan hebben. En samen gaan bouwen aan relaties met onze naasten in Oekraïne.

Wanneer is het ?
Vertrek is op donderdag 15 augustus. Terug in Hattem op dinsdag 27 augustus.

Wat gaan we doen ?
Er is zeker tijd voor ontmoeting, sightseeing en ontspanning, maar we willen natuurlijk echt iets betekenisvols gaan doen
Afhankelijk van de groep en de verhouding klussers/kinderwerkers gaan we een keuze maken uit de volgende projecten:

  • (Af) bouwen van een gemeenschapsruimte voor de zigeunergemeente in Nagydobrony.
  • Het oppakken van een bouwproject/klusproject in Svalyava. Uit te voeren in samenwerking met ds. Murza Slavik.
  • Medewerking aan vakantiebijbelweek met straatkinderen in Beregszász.
  • Draaien van een kinderkamp ergens op locatie met (zigeuner)kinderen.
  • Het uitvoeren van onderhoudsklussen in het straatkinderenproject “Arendsnest” in Beregszász.
  • Het samenstellen en uitdelen van voedselpakketten in samenwerking met Kovács Sándor

Hoe reizen we erheen ?
We reizen als groep waarschijnlijk met busjes en auto’s naar Oekraïne. De reis beslaat twee dagen heen en twee dagen terug. Onderweg zullen we overnachten in Hongarije. Desgewenst bekijken we de mogelijkheid om een deel van de groep te laten vliegen naar Debrecen in Oost-Hongarije.

Waar verblijven we en waar werken we aan de projecten ?
We hebben ons oog laten vallen op een locatie in Lavki. Mooi gelegen in de heuvels met voldoende goede slaapplaatsen en goede eetvoorzieningen, maar ook dicht bij de historische stad Mukacevo, waar veel te zien en te doen is. Groot voordeel is dat Lavki centraal gelegen is tussen de plaatsen waar we de projecten willen doen. De projectgroepen gaan overdag op pad naar hun project en zullen ’s avonds weer terugkomen op de locatie.  Lavki ligt ongeveer 50 kilometer van de Hongaarse grens verwijderd..

Kosten van de reis
We zullen de kosten van de reis gezamenlijk dragen en verdelen over de deelnemers. De kosten zijn nog niet bekend, maar we schatten in dat het uit gaat komen op circa
450 per persoon.

 

Informatieavond en aanmelding
Op 28 januari om 19.30 uur organiseren we een informatieavond de Ontmoetingskerk. Vanaf dat moment kun je je aanmelden voor de reis.  Inschrijven voor de reis kan tot 1 april.

 

share