Voor steeds meer mensen is het minder vanzelfsprekend om contant geld bij zich te hebben. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want bijna overal kan je met een pinpas of je smartphone betalen. Met dit in gedachten is Givt ontstaan.
Givt maakt het mogelijk aan de collecte te geven zonder contant geld, waarbij de dienst zo min mogelijk wordt verstoord. En het gevoel van geven wordt behouden.
Gift wordt al in meer dan 150 andere kerken gebruikt en ook een aantal stichtingen en goede doelen maken er al gebruik van.


Hoe werkt het?

De oplossing van Givt werkt met een smartphone (Apple of Android), en een Givt-zender in de collectezak of -mand. De gever geeft in de Givt-app aan hoeveel hij of zij wil geven en haalt de telefoon langs de zender in de mand of zak en de gift is gedaan. Het lijkt daarom heel erg op geven met contant geld.

Ook is het mogelijk om te geven wanneer je de kerkdiensten volgt via Kerkdienst Gemist. In de App van Kerkdienst Gemist komt een knopje waarmee je direct in de Givt-app komt.
Je kunt ook in de app als doel de kerk kiezen (GKv De Open Poort Hattem) uit de lijst in de app. De koppeling met het collectedoel wordt automatisch gemaakt en je gift komt bij het juiste doel terecht.

De zender in de collectezak zendt een signaal uit dat door Bluetooth in je telefoon wordt opgevangen. Daarom moet Bluetooth aan staan op je telefoon. De gebruikte techniek heet Bluetooth LE (low energy) en dat betekent dat het ook nodig is dat locatievoorziening aanstaat op je telefoon. Givt doet verder niets met je locatiegegevens, je locatie wordt niet gevolgd of opgeslagen.
Het systeem is zo gemaakt dat er geen internetverbinding nodig is tijdens het geven (maar met een internetverbinding is het wel handiger). Net als bij contant geld blijft de gever anoniem, zodat de penningmeester niet kan zien hoeveel iemand persoonlijk heeft gegeven (alleen het totaal van alle gevers). Een ander voordeel van geven met Givt is dat je in de app een overzicht kan opvragen van al je giften aan ANBI-geregistreerde organisaties. Dit overzicht wordt bij de belastingaangifte door de belastingdienst geaccepteerd.

Wat heb je nodig om te geven met de smartphone?

Om te geven met Givt heb je natuurlijk een smartphone nodig (Android of iOS) met daarop de Givt-app. Je kunt na het downloaden je e-mailadres invoeren en meteen beginnen met geven. Je verdere registratie kan je op een later moment afronden. Bij je registratie vul je een aantal persoonlijke gegevens in (denk hierbij aan je adres, mobiele nummer en rekeningnummer). Ook geef je een machtiging af om je gift van je rekening te laten afschrijven. De Givt-app is zo ontworpen dat je makkelijk door dit proces wordt geleid. Zoek in de App Store of op Google Play naar Givt of ga naar www.givtapp.net/download.
Als je telefoon een internetverbinding heeft kun je zien of de gift gelukt is. Het is dan ook mogelijk een gift te annuleren (binnen een kwartier na het geefmoment).

Wat kost Givt?

Givt is betaalverkeer en dat betekent dat er transactiekosten aan verbonden zijn. Givt rekent een bijdrage voor de organisatie en het beheer van de app en het bijhouden van alle betalingen. Gift houdt daarvoor 4,5 cent per gegeven Euro in op je gift. Verder wordt er per donatie (ook bij meerdere collectedoelen) 6 cent ingehouden voor de kosten van het betalingsverkeer. Bij het overmaken van de gehele opbrengst per week wordt 18 cent ingehouden (op het totaal van de gehele collecteopbrengst van die week) [kosteninformatie april 2021].

Hoe werkt het als je twee collectes hebt?

Je geeft van te voren aan dat er twee collectes zijn en per collecte vul je een bedrag in. Alleen bij de eerste collecte hoef je je smartphone bij de collectezak te houden. Het filmpje hiernaast maakt het duidelijk.
In kerkdiensten waar het Avondmaal gevierd wordt is er bij het Avondmaal ook een collecte. Deze collecte moet je dan ingeven als tweede collecte (de “normale” collecte is dan de eerste). Je hoeft je telefoon niet mee te nemen naar het Avondmaal: als je de smartphone bij de normale collecte houdt worden beide giften gegeven.

En komt Givt nu in de plaats van contact geld en collectemunten?

Nee hoor, uiteraard kun je ook nog steeds collectemunten of contact geld gebruiken.

Werkt het ook bij andere kerken?

Dat verschilt per kerk. Als je in een andere kerk bent waar ze ook Givt gebruiken, kun je dat gewoon daar ook gebruiken. Of bij een collecte aan de deur. Je hoeft er geen ander account voor aan te maken. Het doel waaraan je geeft wordt bepaald door het zendertje in de collectezak.

Hoe werkt de Givt-app? Onderstaand filmpje legt het uit.


Hoe werkt het als je twee collectes hebt?

Je geeft van te voren aan dat er twee collectes zijn en per collecte vul je een bedrag in. Alleen bij de eerste collecte hoef je je smartphone bij de collectezak te houden.

Meer info?
We hebben een document gemaakt waarin je het een en ander verder wordt uitgelegd met schermafbeeldingen vanuit de App.